Ο Καταρράκτης της Ραπεντώσας στην Πεντέλη

gabmihgr
By -
2
Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας

Ο Σεπτέμβρης είναι ο κατά τεκμήριο πιο κατάλληλος μήνας του έτους για να εξερευνήσει κάποιος ένα φαράγγι, ποταμό, ρέμα. Με βάσει αυτή την παραδοχή αποφασίσαμε με τον Μιχάλη να προσπαθήσουμε να διασχίσουμε το ρέμα της Ραπεντώσας στην Πεντέλη και εάν τα καταφέρναμε να φτάναμε στον ομώνυμο καταρράκτη που είχαμε ακούσει ότι υπάρχει στο τέλος του.

Έτσι βρεθήκαμε την περασμένη Κυριακή να ανεβαίνουμε στο βουνό. Εκτός του ότι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για το αρίστης ποιότητας μάρμαρο που διαθέτει και την συστηματική εκμετάλλευση του, και παρά τις πολλαπλές καταστροφές που έχει  υποστεί από την ανθρώπινη παρέμβαση παραμένει πανέμορφο και γεμάτο εκπλήξεις.

Μετά από μια ευχάριστη οδική  ανάβαση φθάσαμε στο χωματόδρομο που ξεκινά το ρέμα της Ραπεντώσας, στην περιοχή της Νταρδίζας , όπου αφήσαμε  το αυτοκίνητο και μπήκαμε στην κοίτη του ρέματος.  Η Ραπεντώσα είναι περιοχή η οποία διασχίζεται από τρία μεγάλα ρέματα : αυτό της Ραπεντώσας, τη Βαθιά Χούνη και το ρέμα Βάγια Νταρδίζα. Η ονομασία είναι αρβανίτικη  και σημαίνει…<< τόπος των γουρουνιών>>.
Το ομώνυμο φράγμα με την τεχνιτή λιμνη
Κατηφορίζοντας την απομονωμένη  κοιλάδα της Νταρδίζας (… θα σας συνιστούσα να μην την επισπευτείτε μόνοι σας) φτάσαμε στο φράγμα της Ραπεντώσας. Πρόκειται για ένα φράγμα της ΕΥΔΑΠ μήκους  145 μέτρων και ύψους 39 μέτρων όπου κατασκευάστηκε το 2004 προκειμένου να ανασχέσει τις πλημμύρες που ταλαιπωρούσαν την ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα. Με την κατασκευή του φράγματος δημιουργήθηκε μια λίμνη 1.265.000 κυβικών μέτρων νερού  που τον χειμώνα με τις πολλές βροχοπτώσεις είναι εντυπωσιακή.
Το πετρόχτιστο γεφύρι
Αφήνοντας πίσω μας το φράγμα συνεχίσαμε στο ρέμα . Παρά το γεγονός ότι στην αρχή δεν φαίνονταν να έχει νερό , προχωρώντας η παρουσία του  ήταν όλο και πιο έντονη ενώ δεν έλειψαν , προς μεγάλη μας έκπληξη , και τα σημεία που θα τολμούσαμε να πούμε ότι η ροή  ήταν ….ορμητική . Η ομορφιά μέσα στο φαράγγι μοναδική.  Πυκνή βλάστηση με ψηλά πλατάνια, πικροδάφνες  , πεύκα και άλλα είδη δέντρων σίγουρα δεν παραπέμπουν σε ένα τοπίο πάνω στο οποίο ο άνθρωπος έχει ασελγήσει επανειλημμένος τις τελευταίες δεκαετίες.  

Το βουνό φροντίζει σε κάθε σημείο να σου υπενθυμίζει την από αιώνων ανθρώπινη παρουσία σε αυτό . Σε ένα σημείο του φαραγγιού μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη . Τα απομεινάρια ενός πετρόχτιστου  γεφυριού  που κάποτε περνούσε τους ανθρώπους από την μια όχθη στην άλλη όταν το χειμώνα το ρέμα φούσκωνε και τα νερά γίνονταν ορμητικά στέκουν αγέρωχα παραδομένα στην λήθη και την φθοροποιό δράση του χρόνου.
Η φύση μέσα στο ρέμα μοναδική

Με τα σακίδια στην πλάτη ακολουθήσαμε το ρου του ρέματος μέσα στην κοίτη του  πότε πατώντας μέσα στο νερό και πότε στις στεγνές ποταμίσιες πέτρες , γλιστερές και λείες από το πανάρχαιο κύλισμα του νερού. Όπου και να στρέψαμε το βλέμμα μας διακρίναμε τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των πετρωμάτων με ποικίλα δέντρα και βλάστηση.  

Μετά από περπάτημα μιας ώρας , κρυμμένο κυριολεξία από τα μάτια του οδοιπόρου, σε μια δεξιά στροφή   ξεπρόβαλλε  επιβλητικός και πανέμορφος ο καταρράκτης της Ραπεντώσας . Είναι ορατός μόνο από κοντά παρά το γεγονός ότι  το ύψος του φθάνει τα 18-20 μέτρα.
Τέλος καλοκαιριού και το νερό τρέχει ακόμα...

Αν και τέλος του καλοκαιριού το νερό έτρεχε σε ικανοποιητική ποσότητα , ορμητικό και κρυστάλλινο δημιουργώντας μια μικρή λιμνούλα. Η βλάστηση γύρω από τον καταρράκτη λουσμένη από τις εκατομμύρια σταγόνες νερού που ταξίδευαν στον αέρα δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό, αληθινό νεραϊδότοπο. . Αλήθεια… αν πραγματικά υπάρχουν νεράιδες τότε σίγουρα θα ζουν σ’ αυτό το μαγικό σημείο της Πεντέλης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην  αρχή της εξόρμησης μας δεν μας ήταν ιδιαίτερα εύκολο να εντοπίσουμε τον καταρράκτη Ή επιμονή όμως του συνοδοιπόρου μου Μιχάλη μας οδήγησε σε μια αξέχαστη εμπειρία που σίγουρα θα μας συντροφεύει στις χειμωνιάτικες συζητήσεις μας κατά την διάρκεια των σχεδίων που θα καταστρώνουμε για τις επόμενες εξορμήσεις μας.


Μετά από την ευεργετική επίδραση του νερού του καταρράκτη επάνω μας (δες σα το κρύβω ότι δεν αντισταθήκαμε στην πρόκληση και αφήσαμε τα κρυστάλλινα  νερά να τρέξουν επάνω στα ψημένα από τον ήλιο κεφάλια μας) πήραμε το δρόμο της επιστροφής με το μυαλό μας πλημυρισμένο από τις εικόνες και τις συγκινήσεις που απλόχερα μας προσέφερε αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης.
Καταρράκτης μέσα στην .....Αττική
Μας απασχόλησε πολύ αν θα έπρεπε να δώσουμε τις συντεταγμένες του σημείου προκειμένου όλο και περισσότερος κόσμος να γνωρίσει αυτό το μυστικό της Πεντέλης. Ωστόσο η εμπειρία από άλλες περιπτώσεις μας οδήγησε στην απόφαση να μην το πράξουμε . Δε φοβόμαστε τον επίδοξο  οδοιπόρο και λάτρη  της φύσης ο οποίος θα σεβαστεί τις ομορφιές αυτές και θα τις αφήσει ανέγγιχτες αλλά τον ορειβάτη του Σαββατοκύριακου που με το κουστούμι του ανεβαίνει , εννοείται με το αυτοκίνητο, στο αναψυκτήριο της Καλοπούλας  στον Υμηττό  για καφέ, χωρίς να μπει στην κάματο να μυηθεί στα όμορφα μονοπάτια του Βουνού.
Ο γράφων στον καταρράκτη της Ραπεντώσας 

Το νερό του ρέματος της Ραπεντώσας πρέπει να συνεχίσει να κυλά, όπως τόσους και τόσους αιώνες, καθαρό, αμόλυντο και να μεταφέρει τους ήχους και τα μυστικά της Πεντέλης σε ολόκληρη την Αττική.
Ο ...νεραϊδότοπος 

Κείμενο – Φωτογραφίες
Μιχαλάτος Γαβριήλ
Πολιτισμολόγος – Ιστορικός
Αποστολή - Έρευνα: Αναστασίου Μιχάλης

                                    Μιχαλάτος Γαβριήλ

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια

  1. Αδερφέ χαίρε, συντεταγμένες δεν έδωσες αλλά έδωσες αρκετα στοιχεία πρόσβασης σε αυτόν, κάποιος άλλος παλιότερα που έκανε το ίδιο είχε ως αποτέλεσμα να τον επισκεφτούν κάποιοι κάφροι και να κάνουν γκράφιτι στα βράχια ακριβώς δίπλα, αργότερα κατέβασε ευτυχώς την ανάρτηση του. Ας μείνει και κάτι να μη το γνωρίζουμε, ο μόνος λόγος που διασώθηκαν κάποια όμορφα μέρη σε αυτό τον άμοιρο τόπο ήταν ακριβώς αυτό, η άγνοια της ύπαρξης τους. Είμαι σίγουρος ότι δε θές σε καμία περίπτωση αυτή η ανάρτησή σου να γίνει αιτία για το βανδαλισμό του μέρους. Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

"Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της" Check Now
Ok, Go it!